Зерно

До зернових культур, які широко використовуються в народному господарстві для виробництва одного з основних продуктів харчування – хліба, відносяться пшениця і жито.
Пшениця – древня зернова культура, яка почала вирощуватися людиною біля 10 тисяч років тому.
По видах виробництва пшениця ділиться на яру і озиму. Пшениця має більше 20 видів.Всі вирощувані на землі сорти пшениці відносяться до двох ботанічних видів: пшениця мягка і пшениця тверда.
Для виробництва хлібопекарного борошна використовується зерно мягкої скловидної пшениці з достатнім вмістом білка і клейковиною хорошої якості.
Для кондитерської промисловості потрібна мучниста пшениця з меншим вмістом білка, але з високим вмістом крохмалю.
Тверда пшениця є основною сировиною для виготовлення високоякісних макаронних виробів.
Загальні вимоги до зерна пшениці, незалежно від її спеціального призначення зводяться до того, щоб вона була чистою, вільною від зернових і сміттєвих домішок, однорідною, не пошкодженою шкідниками і не враженою хворобами. Крім загальних показників якості( колір, запах,смак, вологість, зараженість шкідниками, засміченість), в пшениці визначають обємну масу, кількість і якість сирої клейковини, зараженість клопом-черепашкою.

ТОВ «Віконт» © 2021 • vikont.com.ua